In welke fase van je loopbaan zit jij?

Hoe is jouw werk-prive balans? Doe de test

Deze test laat zien of je verhoogd risico loopt op het ontwikkelen van gezondheidsklachten en misschien wel uitval. En kijkt met name of jou werk en privé nog goed in balans is. Lees onderstaande vragen rustig door en antwoord vooral eerlijk.

 

 

 

Heb je moeite om je te ontspannen of sta je voortdurend op scherp?
Heb je soms minder zin in dingen die je normaal leuk vindt?
Raak je sneller geïrriteerd dan normaal of reageer je sneller emotioneel?
Heb je moeite met het loslaten van dingen na werktijd?
Heb je last van spierpijn, rugklachten, stijve schouders of regelmatig hoofdpijn?
Merk je dat je een verminderde weerstand hebt?
Val je moeilijk in slaap, word je 's nachts wakker, heb je meer moeite om weer in slaap te komen of ben je 's morgens niet uitgerust?
Is jouw werk nooit af en blijf je maar doorgaan voor je gevoel?
Ben je na jouw werk vermoeid en komt er haast niets meer uit jouw handen?
Kan jij je minder goed concentreren en werk je slordiger dan normaal?
Gegeven antwoorden
Heb je zeven of meer keer ‘Ja’ geantwoord? Dan is de kans op uitval groot.
Bekijk de tips op deze pagina en praat met je werkgever over hoe je uitval kunt voorkomen.

Lees de verhalen van jouw vakgenoten

Mooi Werk / Opleiding & Training / Werk-privé balans

Loonbedrijf A.N. van Impelen

Werk-privé balans

Van John Deere’s fotograferen naar werken op akkerbouwbedrijf

Veiligheid / Werk-privé balans

Werkplezier stond voor mij altijd voorop

Mooi Werk / Werk-privé balans

50 JAAR IN DE BIETEN

Veiligheid / Werk-privé balans

VOOR VEILIGHEID ZORG JE SAMEN

Werk-privé balans

OP Z’N TIJD DE ACCU OPLADEN

Vraag en antwoord

Wat is er in de sector geregeld als ik minder wil werken?

In deeltijd werken kan in overleg met je werkgever. Soms past het niet bij de werkzaamheden die je doet, en is overleg over een andere functie de enige mogelijkheid om in deeltijd te gaan werken. Bij een deeltijd dienstverband hoort een loon in verhouding tot het deeltijdpercentage van jouw dienstverband. Ben je 60 jaar of ouder dan kun je ook minder werken door deel te nemen aan de seniorenregeling. Als je deelneemt aan de seniorenregeling (dat kan vanaf je 60e jaar) dan mag je vier dagen in de week (=80%) gaan werken tegen 90% van het loon. Dit moet natuurlijk wel in te passen zijn in de bedrijfsvoering. Overleg dit eens met je werkgever. Meer informatie hierover vind je op collandarbeidsmarkt.nl en in de cao GGI. Daarnaast kan de werknemer vanaf drie jaar voorafgaand aan zijn individuele AOW leeftijd tot zijn individuele AOW leeftijd gebruik maken van de uitgebreide regeling. De werknemer gaat 60% werken met behoud van 85% van het (oorspronkelijke) brutoloon. De pensioenopbouw vindt plaats over het nieuwe loon van de werknemer.

Wanneer geldt het tijd-voortijd principe?

De cao geeft de werkgever de mogelijkheid om 50% van de gemaakte overuren te compenseren in tijd voor tijd.

Zorg dat je regelmatig je rust pakt en vakantie neemt. In de CAO Groen, Grond en Infrastructuur lees je alles over de arbeidsvoorwaarden die voor jou gelden. Kies bijvoorbeeld het zoekwoord ‘arbeidstijden’ of ‘verlof’. Of zoek via de inhoudsopgave naar het onderwerp waar je meer over wilt weten.

In de CAO Groen, Grond en Infrastructuur kun je lezen wat er allemaal voor jou is afgesproken. In de cao vind je onder meer de afspraken over arbeidstijden en of er salarisverhogingen voor je in het verschiet liggen, maar ook tal van andere afspraken die voor jou en je collega’s van belang zijn, zoals:

  • Het verruimen van de periode waarbinnen overuren gecompenseerd kunnen worden.
  • Hoe zit het met je vakantiedagen?
  • Wanneer heb je als werknemer recht op een vrije dag
Moet ik over werk-privé balans met mijn werkgever/werknemer in gesprek?

Het is verstandig om dit onderwerp bespreekbaar te maken, omdat je het fijnst werkt als er een goede balans is tussen wat het werk van je vraagt en wat je aan kan. Probeer je eigen grenzen aan te voelen en praat erover met je werkgever. Het is goed om te weten wat belangrijk voor je is zowel op je werk als thuis en dit uit te leggen aan je werkgever. Durf daarbij ook te kiezen. Wil je meer tijd voor jezelf of voor een ander? Maak dan tijd! Probeer bijvoorbeeld de zondag altijd vrij te houden door (met elkaar) je dagen goed in te plannen en daarbij voor voldoende ruimte te zorgen.

Hier vind je tips voor werkgevers en werknemers hoe je dit kunt doen.

Om zaken op te lossen, is praten met je collega of werkgever altijd een goede stap. Maar soms wil je misschien eerst met jezelf in gesprek, om te werken aan een oplossing voor één of meerdere problemen waar je mee zit. Is dat bij jou het geval? Probeer dit stappenplan ‘Oplossingsgericht denken‘ dan eens uit. In een paar heldere stappen train je jezelf in oplossingsgericht denken. En ben je zelf de beste coach die er is.

Op welke leeftijd krijg ik pensioen?

De pensioenleeftijd van BPL is 68 jaar, maar in de cao GGI eindigt de arbeidsovereenkomst op AOW-gerechtigde leeftijd. Dit is anders dan de pensioenleeftijd. Wanneer jij kunt stoppen met werken hangt af van wat jij wilt en een aantal zaken, zoals je gezondheid, het inkomen dat je nog nodig hebt, en je pensioenopbouw. Met je inlogcode kun je op www.bplpensioen.nl allerlei varianten berekenen. Door de variabelen anders in te vullen zie je direct het effect op jouw pensioenuitkering. Wil je weten wanneer je AOW krijgt? Dat kan je berekenen via de SVB, zie hiervoor: AOW-leeftijd | AOW | SVB

Wat is Stigas?

Stigas helpt werkgevers, werknemers en zelfstandigen in agrarische en groene sectoren bij veilig en gezond werken. De dienstverlening van Stigas is er volledig op afgestemd. Denk aan:

  • Wettelijk verplichte activiteiten als risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE) en preventief medisch onderzoek (PMO)
  • Voorlichtingen en trainingen over onder andere machineveiligheid, gezond bewegen tijdens het werk en hygiëne
  • Speciale programma’s als Werken aan morgen (duurzame inzetbaarheid)

Hier kun je zelf mee aan de slag

Is jouw werk-privé situatie een beetje uit balans? Dan vind je hier een aantal zaken die je zelf kun doen om beter in balans te zijn. Het is wel belangrijk dat je het ook met je werkgever bespreekt. Vooral als je worstelt met zaken die betrekking hebben op je werk.

Tip #1: Plezier thuis en op je werk

Sporten, leuke dingen doen met vrienden, blijf het allemaal doen en geniet ervan. Want de optelsom van het plezier in je vak en in je vrije tijd bepalen het plezier in je leven. En dat kan niet groot genoeg zijn. Door vaker thuis en bij vrienden over de positieve aspecten van je werk te praten, voel je je onbewust een stuk beter. En is je werkdag voorbij? Kijk dan even terug en bepaal voor jezelf de activiteit waar je het meest trots op bent.

Tip #2: Beweging

Blijf dagelijks tijd vrijmaken voor ontspanning en beweging. Doe wat je leuk vindt, zoals de krant lezen of de hond uitlaten. Maar dat kan voor jou ook zitten in uiteten gaan, vrienden bezoeken of op vakantie gaan. Eet gezond en beweeg elke dag minstens 30 minuten aan een stuk. Sport je? Plan dan een vaste sportavond in. Blijf het allemaal doen en geniet ervan.

Tip #3: Slaap en ontspanning

Zorg goed voor je lijf. Haal je zeven uur slaap per nacht, sport je en drink je niet te veel? Super! Dan zit jij elke dag nog vol energie.

Blijf daarnaast op een werkdag lekker in balans. Neem vaker een pauze, zorg voor een goede planning en pak een ontspanningsmomentje.

Tip #4: Betrek de mensen thuis

Vraag je gezin om je een beetje in de gaten te houden. Zij kennen je het beste en kunnen goed aangeven wanneer je uit balans bent. Misschien zien ze dat je ’s avonds te moe bent om nog iets te ondernemen. Of misschien ben je sneller geïrriteerd over dingen. Dit zijn allemaal signalen dat je wat meer aan jezelf moet denken.

Zorg ook voor vrije tijd voor je kinderen en/of partner. Waarvan genieten jullie? Hoe lang is het geleden dat jullie dat hebben gedaan? Waarom? Kan dat echt niet anders? Kortom, blijf leuke dingen doen!

 

Tip #5: Check je stress

Je hebt een prachtig vak en daar ga je letterlijk voor door het vuur. Maar soms kan het je net even teveel worden. Op je werk en thuis hebben ze eisen en verwachtingen van je en er kunnen gebeurtenissen plaatsvinden die impact op je hebben. Dat legt druk op je en de een kan daar beter tegen dan de ander. Of de emmer bij je overloopt, ligt helemaal aan jezelf. In deze toolkit vind je informatie die je helpt om stress, overbelasting en burn-out te herkennen en hoe je het kunt voorkomen. Een beetje stress is prima, teveel is ongezond. Jij hebt het zelf in de hand!

Ben je een beetje prikkelbaar de laatste tijd? Vermoeid, kortaf en stiller dan anders? Ben je dat niet, maar herken je dat bij een college? Dan kan er sprake zijn van stress. Maak je je zorgen, gebruik dan deze Stresschecklist en ontdek of je zelf of bij een ander signalen van stress ziet. Je ontdekt er geen burn-out mee, maar hoe meer signalen je straks in de checklist aankruist, des te eerder moet je actie ondernemen.

Tip #6: Herken een burn-out

Bij een burn-out ben je letterlijk afgebrand. Stond je ooit in vuur en vlam voor je vak, met een burn-out heb je er de kracht en de energie niet meer voor. Je werkplezier is weg. Maar voorkomen is beter dan genezen. Als je weet hoe een burn-out ontstaat, kun je ‘m ook buiten de deur houden. Het draait daarbij allemaal om stress.

Een beetje stress hoort erbij maar als het teveel wordt of te lang aanhoudt, dan wordt het oppassen.

 

Met deze tips houd je stress buiten de deur:

  1. Zorg elke twee uur voor een ontspanningsmomentje. Strek je armen, beweeg je schouders, schud je handen uit of loop een stukje.
  2. Spreek af op vaste tijden gezamenlijk koffie te drinken of te lunchen.
  3. Zorg dat er elke dag momenten zijn waarop je niets hoeft.
  4. Wissel indien mogelijk je werkzaamheden af.
  5. Zorg voor een goede planning van de werkzaamheden.
  6. Beperk overwerk zo veel mogelijk. Bij voortdurend overwerk is er sprake van een structureel probleem dat moet worden opgelost.
  7. Besteed voldoende tijd met je gezin en/of vrienden.

 

Lukt het je niet om de tips toe te passen? Pas dan op voor een burn-out. Kijk hier hoe je een burn-out kunt voorkomen.

Maak er samen werk van

Alles wat je zelf kunt doen en aan inspiratie opdoet is mooi. Maar het is vooral belangrijk dat je het op je werk met elkaar bespreekt, bijvoorbeeld tijdens een functioneringsgesprek. Heel vaak is er veel meer mogelijk dan mensen denken. Alleen moet je als werknemer of werkgever natuurlijk wel weten wat er bij elkaar speelt. We helpen je graag om goed voorbereid een functioneringsgesprek te voeren.

Aan de slag!