Veiligheid het belangrijkst

Voor Loonbedrijf & Grondverzet Jan van der Lee en Van der Lee Amstelveen Groen was de maat vol. Veiligheid gaat bij dit bedrijf voor alles. “Weggebruikers zijn steeds vaker met andere dingen bezig dan met hun omgeving in de gaten houden”, zegt Rick van der Lee, een van de directieleden bij Jan van der Lee. “Ook merken we dat ze steeds meer haast hebben. Dat is geen goede combinatie. Daarbij doen wij veel van ons werk in steden en juist daar groeit het aantal verkeersdeelnemers. Hier wilden we iets tegenover zetten. Het bewustzijn vergroten met betrekking tot gevaren vinden wij erg belangrijk.”

“Fietsers, voetgangers, fatbikes, elektrische fietsen en steps, ze halen je links en rechts in”, schetst een chauffeur die net pauze zit te houden. Hij is blij dat hij zelf zijn werk kan indelen en daardoor de kans krijgt om het werk op de rustige tijden te doen. “Dat lukt niet altijd”, geeft hij toe. “Dan moet je goed opletten. Sla je bijvoorbeeld rechts af, dan halen ze je gewoon rechts in.”

Het aantal weggebruikers verandert en ook hun houding verandert. “Ze gaan tegenwoordig anders om met markeringen en afzettingen. Ik zie ze er gewoon langs gaan of ze klimmen er overheen”, zegt Van der Lee. “Tegelijk vallen machines steeds minder op, omdat ze stiller worden. Hierdoor neemt de kans op ongelukken toe.”

Grondwerkers en stratenmakers

Een andere groep die Van der Lee wil beschermen, zijn de eigen mensen. “Grondwerkers en stratenmakers werken vaak achter of om de machines heen”, zegt de ondernemer. “Ook hoorde je de machinisten wel eens zeggen: ‘Stond er opeens een grondwerker aan mijn wiel.’ Ze moeten veilig kunnen werken. We hebben dat eerder proberen te regelen met geluiden, zoals een schorre kikker of een pieper. Het nadeel daarvan was dat grondwerkers wenden aan het geluid en het daardoor niet meer hoorden. Ook bleken de geluiden in bepaalde situaties niet ideaal. Met een signaleringslijn geven we een duidelijk vak aan waarbinnen je gevaar loopt en waar je dus uit dient te blijven. Het is heel duidelijk.”

In KWS vond het cumelabedrijf een goede partner op het gebied van veiligheid. “Het is voor ons een belangrijke opdrachtgever, die veiligheid heel belangrijk vindt”, zegt Van der Lee. “Dat bedrijf doet er veel aan. Zo kunnen wij bijvoorbeeld een beroep doen op de kennis van KWS om onze eigen mensen bewuster te maken van veilig werken. Ook wij helpen daar graag aan mee.”

Lees het volledige artikel op de website van Cumela

Ook interessant

Lees alles over onze mooie GGI-sector in Mooi Vak Blad!

Iedere dag weer verrichten we mooi werk in de sector Groen, Grond en Infrastructuur (GGI). De gaafste projecten, nieuwste machines en mooiste mensen. Dat is...

Lees verder

Een ongeluk is een trauma voor het leven

Heb begrip voor elkaar! Die oproep deed Carolien van Vliet, voorzitter van Cumela, donderdag tijdens de bijeenkomst op Agrotechniek en Groentechniek Holland (ATH/GTH). “Een ongeluk...

Lees verder

23 t/m 29 september: Nationale Vitaliteitsweek

Van 23 t/m 29 september 2024 is het Nationale Vitaliteitsweek. Wist je dat je op een laagdrempelige manier de gezondheid en vitaliteit op jouw bedrijf...

Lees verder