Toename in jeugdige verkeersslachtoffers in september

Veilig Verkeer Nederland geeft aan dat er in de maand september, vlak na de zomervakantie, onder 12-jarige scholieren relatief gezien twee keer zoveel verkeersslachtoffers als in de rest van het jaar vallen (bron: VVN Campagnesheet ‘Onze scholen zijn weer begonnen’).

Voor deze toename zijn meerdere redenen:

  • Jonge fietsers zijn sneller afgeleid en fietsen vaak in grote groepen of naast elkaar.
  • Veel kinderen gaan voor het eerst naar de middelbare school en zijn nog niet gewend aan de drukte van het verkeer, de route en de (vaak) nieuwe fiets.
  • Het delen van de weg met gemotoriseerd verkeer kan gevaarlijke situaties opleveren. Hoge snelheden, afleiding van de bestuurder en te weinig afstand houden vergroten het risico op ongevallen.

 

Wees extra alert op schoolfietsroutes

Als bestuurder van landbouw- of bouwmaterieel kun je in september in risicovolle situaties terechtkomen, bijvoorbeeld met tegemoetkomende scholieren of bij het inhalen van fietsers. Jonge kinderen zijn vaak niet in staat om risico’s goed in te schatten, waardoor je geconfronteerd kunt worden met onvoorspelbaar gedrag.

 

Kies altijd voor de veilige oplossing

  • Twijfel je of een tegemoetkomende fietser je wel heeft gezien? Ga dan stilstaan.
  • Inhalen? Alleen als er voldoende ruimte is en met een veilige snelheid. Houd circa 1,5 meter afstand tussen jou en de fietser. Kinderen zijn snel uit balans en realiseren zich vaak niet dat er nog een aanhanger of getrokken materieel achter je zit.
  • Houd voldoende afstand van fietsers die voor je rijden.
  • Let goed op de dode hoek. Kinderen zijn zich hier vaak niet van bewust.

 

Allemaal veilig thuis

Door een alerte bestuurder te zijn, kun jij het verschil maken. Zo komen zowel jij als de ‘brugklasser’ weer veilig thuis. Cumela Verzekeringen wijst je graag op de Toolbox ‘Voorkom ongevallen met fietsers (en e-bikes)’ die je in deze periode goed met je medewerkers kunt bespreken. Heb je vragen of heb je hulp nodig? Neem contact op met Gerwin Otten, Schadepreventie en Risicobeheer bij Cumela Verzekeringen, via gotten@cumela.nl of bel 06 22 95 07 13. 

 

Veilig met landbouwverkeer

Wil je samen met je medewerkers een bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid voor schoolgaande jeugd? Lees hier meer informatie over meedoen aan het verkeerseducatieprogramma ‘Veilig met landbouwverkeer’.

Ook interessant

Lees alles over onze mooie GGI-sector in Mooi Vak Blad!

Iedere dag weer verrichten we mooi werk in de sector Groen, Grond en Infrastructuur (GGI). De gaafste projecten, nieuwste machines en mooiste mensen. Dat is...

Lees verder

Een ongeluk is een trauma voor het leven

Heb begrip voor elkaar! Die oproep deed Carolien van Vliet, voorzitter van Cumela, donderdag tijdens de bijeenkomst op Agrotechniek en Groentechniek Holland (ATH/GTH). “Een ongeluk...

Lees verder

23 t/m 29 september: Nationale Vitaliteitsweek

Van 23 t/m 29 september 2024 is het Nationale Vitaliteitsweek. Wist je dat je op een laagdrempelige manier de gezondheid en vitaliteit op jouw bedrijf...

Lees verder