Verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de bodem

Jij kunt zorgen voor behoud van de bodemkwaliteit door zorgvuldig graven. Zorg dat bij graven, terugplaatsen, opslaan en afvoeren de verschillende grondsoorten van elkaar gescheiden blijven.

Ga je graven, wees je dan bewust van de valkuilen. Door zorgvuldig graven help je mee aan het behoud van de bodemkwaliteit.

Voorkom het mengen van grond

Houd grondsoorten van elkaar gescheiden in de volgende gevallen:

  • Graven
  • Terugplaatsen van grond
  • Opslaan van grond
  • Afvoeren van grond

Partijen grond van verschillende samenstelling met elkaar mengen, ziet de wetgever als illegaal samenvoegen. Dat is verboden.

Hoe graaf je verantwoord?

1. Weet wat er in de grond zit
Ga alleen graven als je weet wat er in de grond zit. Via vooronderzoek kom je dat te weten. Die gegevens krijg je van je werkgever of opdrachtgever.

2. Herken de verschillende grondsoorten
Probeer tijdens het graven het mengen van verschillende soorten grond te voorkomen. Tijdens het graven kan de samenstelling van grond veranderen. Zo kan de bovenste laag bestaan uit bijvoorbeeld zwarte grond. Graaf je dieper, dan kom je misschien juist weer zandgrond tegen.

Om te bepalen of de grond verandert, ga je af op een aantal zaken:

  • Je gevoel
  • De kleur van de grond
  • De vorm van grond
  • De geur, die ook veel zegt

Als vakman weet je wanneer je een bodemlaag verandert. Meng de verschillende lagen voor zover dat mogelijk is niet met elkaar.

3. Een nieuwe grondsoort, een nieuwe hoop
Zodra je te maken krijgt met een andere laag maak je een nieuwe hoop grond. Meng bijvoorbeeld geen zand met zwarte grond. Door de grond te scheiden, kun je de grondlagen op dezelfde manier terugzetten. De bodemkwaliteit blijft dan gelijk. Dit is ook van belang bij de tijdelijke opslag van grond. Stort geen vracht grond bij een hoop die een andere soort grond bevat. Plaats borden om aan te geven wat er ligt.

4. Voorkom vervuiling
Zie je puin, afval of vervuiling in de grond? Stop direct met je werk en meld het bij je leidinggevende. Vervuiling hoort niet in de grond. Voorkom dus altijd dat je die mengt met andere grond.

Bron: Cumela

Ook interessant

Veilig spelen op de boerderij

De boerderij en het erf zijn een geweldige speelplaats voor kinderen. Maar het is ook een plek waar gewerkt wordt, waar gereedschappen staan en grote...

Lees verder

Ontdek de kracht van kennis en machines! 🚜👷‍♀️👷‍♂️

Wil jij tien ton tillen? Wil jij zorgen voor gezond eten? Wil jij mooie parken aanleggen? Wil jij de snelweg verleggen? Dan ben jij een...

Lees verder

Toolbox: Veilig uitrijden van mest

Iedereen weet wel dat mestgassen gevaarlijk kunnen zijn. Naast het risico van bedwelming bevat mest ziekmakende bacteriën. Mestgassen zijn altijd aanwezig, maar komen vooral vrij...

Lees verder