Niets gaat meer normaal

 

Bram de Jong werkt al meer dan 16 jaar bij Loonbedrijf De Jong. Vorig jaar spraken we hem in een periode waarin hij mede-eigenaar van het bedrijf zou worden. Een harde werker die er vol voor gaat. ‘Loonwerk doe je voor 100%. Minder kan niet dus moet je keuzes maken.’ zei hij toen. Maar kan Bram in deze tijd van Corona nog steeds op volle kracht vooruit?

“Nou” zegt hij. “Het zit er nog steeds aan te komen dat ik directeur wordt, maar net als alles in de Coronatijd schiet het niet erg op. Niets gaat meer normaal. Alles gaat telefonisch, via videocalls, per mail en menselijk contact is er niet meer. Daardoor gaan toch veel dingen een stuk trager. Het hele leven is moeizamer, vind ik. De sociale contacten die je met klanten hebt, zijn minimaal. In mijn vriendenclub is het ook afstand bewaren en zijn we niet meer met zijn allen bij elkaar. Alles staat op een laag pitje. De rioolwerkzaamheden liggen bij ons stil omdat het virus in het rioolwater is gevonden. En de rest is ook minder dan normaal. Het is gewoon rustiger. Het grondverzet is minder, alleen in de landbouw gaat het gestaag door.”  

“Je zit minder op elkaars lip”

  Net als elk ander bedrijf heeft Loonbedrijf De Jong de nodige maatregelen getroffen. Bram: “Je zit minder op elkaars lip. We zijn hier eigenlijk met z’n tweeën en werken met zzp’ers. Maar we houden anderhalve meter afstand en eten minder in een keet als we in het grondverzet zitten. Je weet wat je moet doen omdat er via heel veel kanalen informatie op je afkomt. Van Cumela bijvoorbeeld en van onze klanten in het grondverzet. Alle bedrijven gaan er ook professioneel en netjes mee om. Zelf ben ik niet bang voor het virus. Want als ik het krijg, krijg ik het toch. Ik ben gezond en heb het geluk dat ik er niet veel aan over zal houden. Maar mijn vader is 67 en die loopt meer risico. Ik ben dan ook wel voorzichtiger maar ik denk niet dat we het kunnen voorkomen.”  

“Het werk wordt minder en duurder”

  Op lange termijn ziet Bram het niet zo snel goed komen. “Over de hele linie denk ik dat we er nog het hele jaar last van blijven houden. Met grote gevolgen. Niet alleen op sociaal gebied maar ook economisch. Zo zal het grondverzet voor een deel op zijn gat gaan liggen, want de overheid geeft ook minder werk uit handen. Verder zullen projecten waar je met meerdere mensen bezig bent, bijvoorbeeld handwerk, met minder mensen worden uitgevoerd. De werkzaamheden duren dan wel langer want je kunt nu eenmaal minder mensen inzetten. Misschien komt hier een  mondkapjes regeling voor maar ik ben bang dat die anderhalve meter afstand ingesteld wordt. Daardoor worden de kosten ook hoger. Zo reed je voorheen met vijf man in één busje naar een klus toe, en nu met vijf busjes.” Nog tips voor je collega’s? Bram: “Ik denk dat je gewoon je werk moet doen en de regels in acht moet nemen. Bewaar die anderhalve meter afstand. Meer is het eigenlijk niet.”  

Anderen bekeken ook:

Loonwerk in coronatijd, het verhaal van Bert Post

Anderen bekeken ook:

Ook interessant

Gezondheid

HET KOMT ALLEMAAL WEL GOED

Gezondheid

Loonwerk in Coronatijd

Gezondheid

Loonwerk in Coronatijd