Annette Varekamp is mede eigenaresse van twee bedrijven, Gebr. Varekamp VOF en Varekamp Grondverzet B.V. De twee bedrijven bevinden zich op één locatie in Tinte. Annette is hoofd administratie voor beide bedrijven. Taken waar ze zich mee bezig houdt zijn onder meer de boekhouding en personeelszaken. Veelzijdig en afwisselend werk waarbij ze zich ook bezighoudt met de VCA certificering.
Annette: “Dat is voor ons heel belangrijk en we zijn dan ook al 20 jaar VCA gecertificeerd. Maar daar laten we het niet bij. We zetten extra in op veiligheid door veiligheidsvoorlichting (toolboxen) te geven en door er aandacht aan te besteden tijdens het werkoverleg. Die toolboxen worden gegeven door een veiligheidsdeskundige van Stigas die toevallig ook al 20 jaar onze contactpersoon bij Stigas is. We bespreken dus zaken als de RIE en Pago met hem en zo nu dan geeft hij voorlichting over machineveiligheid en andere onderwerpen waarbij we zelf ook voorstellen kunnen aandragen. Wat grappig is, is dat onze werknemers hem serieuzer nemen dan mij. Ik ben natuurlijk een bekend gezicht binnen het bedrijf. Maar als een extern iemand bij ons wat komt vertellen, dan merk je dat ze er meer aandacht voor hebben en beter luisteren.”
“Werken aan morgen is minder werken als je ouder wordt”
Bij een nadere kennismaking met Varekamp merk je dat veiligheid en duurzame inzetbaarheid sleutelbegrippen zijn in de organisatie. “Klopt” beaamt Annette. “In dat kader hebben we ook meegedaan aan het project ‘Werken aan morgen’. Ofwel, hoe ga je je mensen voorbereiden op het feit dat er langer doorgewerkt moet worden? Sommige mensen van boven de 60 gaan bij ons al een dag minder werken. Als werknemers ouder worden, hebben ze ook al meer vrije dagen die ze tussentijds op kunnen nemen. Kortom, we gaan gewoon voorzichtiger met ze om. Als er lange dagen gemaakt moeten worden, laten we ze ’s avonds vervangen door een verse kracht. Zo werken we aan duurzame inzetbaarheid. Moet ook, want die pensioengerechtigde leeftijd blijft maar stijgen. In het agrarisch loonwerk is het al een hele toer om het zo lang lichamelijk vol te houden. Wij proberen daar een mouw aan te passen.”
“Veiliger werken via een app”
Maar voor duurzame inzetbaarheid komt natuurlijk ook kennis om de hoek kijken. Annette: “Kennisontwikkeling doen wij door het lezen van vakbladen, internet, via de contacten bij Cumela, door leveranciers en bijscholingscursussen en doordat we altijd in gesprek blijven met onze medewerkers om ze up to date te houden over de ontwikkelingen in het vak en onze sector. Dat doen we met werkoverleg maar ook met een appgroep die we zijn gestart. Neem nu de trekker gordel die sinds 1 januari verplicht is. Daar hebben we onder andere een app over gestuurd. Zo van ‘Jongens, zo zit het. Let er op dat je vanaf 1 januari je gordel omdoet in je trekker als je over de weg rijdt. Echt ideaal. Maar tegenwoordig zijn de middelen natuurlijk onbeperkt wat communicatie betreft. Dat was vroeger wel anders. Sinds kort ben ik ook bezig met de app ‘veilig vakwerk’. Via deze app kun je je mensen ook tussentijds een toolbox geven of er werkplekinspecties mee uitvoeren. Ik heb het nog niet helemaal op de rit maar het is weer een leuke manier erbij om je mensen over specifieke zaken te informeren. Je hoeft dan minder fysieke bijeenkomsten te organiseren omdat je het digitaal kunt doen. Handig, want bij fysieke bijeenkomsten heb je altijd mensen die er dan niet bij kunnen zijn. Nu bereik je iedereen en nog allemaal tegelijk ook.”