In welke fase van je loopbaan zit jij?
Vraag en antwoord
Het is erg belangrijk om voldoende beweging te krijgen op een dag. Dat is niet hetzelfde als sporten. Het advies is om minimaal 5 dagen per week 30 minuten te bewegen. Denk aan wandelen, fietsen, traplopen en/of zwemmen. Door te bewegen blijf je fit, kun je beter tegen stress, slaap je beter, blijf je gezonder, etc.
Er is veel dat je kunt doen om je vitaliteit te verbeteren of goed te houden, zoals bijvoorbeeld:
- Kleding aanpassen aan verwachting weer en werk.
- Zo veel mogelijk van houding wisselen, niet te lang achtereen in dezelfde/vaste houding.
- Niet overbelasten.
- Luisteren naar signalen van het lichaam.
- Emoties, twijfels en/of ergernissen niet opkroppen, maar bespreken met iemand die je vertrouwt.
Bij ziekte vindt begeleiding plaats door een arbodienst. Als je langdurig ziek bent, wordt er een re-integratiebedrijf ingeschakeld. Een arbeidsdeskundige beoordeelt of terugkeer naar de eigen werkgever mogelijk is (in hetzelfde of ander werk), of dat er gekeken moet worden naar ander werk bij een andere werkgever (dat heet re-integratie 2e spoor).
Voorkomen is beter dan genezen! Het is goed om te weten hoe het met je gaat. Een hoge bloeddruk merk je soms helemaal niet, terwijl het wel verstandig is om er iets aan te doen. Meestal geldt: op tijd actie ondernemen voorkomt klachten.
Tijdens het werken bij warm weer, zijn er een aantal zaken waar je als werkgever én werknemer op moet letten. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk luchtige, bedekkende kleding te dragen en is het belangrijk om goed te blijven drinken en voldoende rust te nemen in de schaduw. Meer tips lees je hier.
Tijdens het werken bij lage temperaturen zijn er een aantal zaken waar je als werkgever én werknemer op moet letten. Zorg bijvoorbeeld voor goede persoonlijke beschermingsmiddelen en pauzeer op een verwarmde plek.
Hier kun je zelf mee aan het werk
Om goed en met plezier je werk te kunnen doen, is een goede gezondheid belangrijk. Daarom vind je hier allerlei activiteiten die je kunt oppakken om fit en gezond te blijven.
Kan het op je werk ook wel wat gezonder? Praat er dan over met je werkgever. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt. Ook je werkgever heeft er baat bij dat iedereen in goede gezondheid het werk kan doen. Een win-winsituatie dus. Mensen die gezond, vitaal en productief aan het werk zijn en blijven, is namelijk de grote uitdaging voor de toekomst. Als je Colland-premie afdraagt, kun je als werkgever zelfs kosteloos met het programma Werken aan morgen meedoen.
Waar wacht je nog op? Lees snel de tips.
Maak er samen werk van
Alles wat je zelf kunt doen is een hele mooie start. Maar het is vooral belangrijk dat je het op je werk met elkaar bespreekt, bijvoorbeeld tijdens een functioneringsgesprek. Heel vaak is er veel meer mogelijk dan mensen denken. Alleen moet je als werknemer of werkgever natuurlijk wel weten wat er bij elkaar speelt. We helpen je graag om goed voorbereid een functioneringsgesprek te voeren.
Daarnaast is er een uitgebreide arbocatalogus voor iedereen die werkt in de groene en agrarische sector. Het staat vol met oplossingen en aanbevelingen voor de meest voorkomende knelpunten en aandachtsgebieden in het werk. In de arbocatalogus is vastgelegd hoe je als bedrijf, werkgever en werknemer gezond en veilig kunt werken en daarmee voldoet aan de eisen die de wet stelt. Houd ‘m dus altijd binnen handbereik. Daarnaast kan ook een werkplekonderzoek een goede tool zijn om te werken aan een gezonde werkplek.