In welke fase van je loopbaan zit jij?

Vraag en antwoord

Hoe belangrijk is het om naast m’n werk te sporten?

Het is erg belangrijk om voldoende beweging te krijgen op een dag. Dat is niet hetzelfde als sporten. Het advies is om minimaal 5 dagen per week 30 minuten te bewegen. Denk aan wandelen, fietsen, traplopen en/of zwemmen. Door te bewegen blijf je fit, kun je beter tegen stress, slaap je beter, blijf je gezonder, etc.

Wat kan ik doen om te voorkomen dat ik ziek word?

Er is veel dat je kunt doen om je vitaliteit te verbeteren of goed te houden, zoals bijvoorbeeld:

  • Kleding aanpassen aan verwachting weer en werk.
  • Zo veel mogelijk van houding wisselen, niet te lang achtereen in dezelfde/vaste houding.
  • Niet overbelasten.
  • Luisteren naar signalen van het lichaam.
  • Emoties, twijfels en/of ergernissen niet opkroppen, maar bespreken met iemand die je vertrouwt.
Wat gebeurt er als ik langdurig ziek ben?

Bij ziekte vindt begeleiding plaats door een arbodienst. Als je langdurig ziek bent, wordt er een re-integratiebedrijf ingeschakeld. Een arbeidsdeskundige beoordeelt of terugkeer naar de eigen werkgever mogelijk is (in hetzelfde of ander werk), of dat er gekeken moet worden naar ander werk bij een andere werkgever (dat heet re-integratie 2e spoor).

Wat heeft het voor zin om een preventief medisch onderzoek (PMO) te doen?

Voorkomen is beter dan genezen! Het is goed om te weten hoe het met je gaat. Een hoge bloeddruk merk je soms helemaal niet, terwijl het wel verstandig is om er iets aan te doen. Meestal geldt: op tijd actie ondernemen voorkomt klachten.

Waar hou ik rekening mee bij werken met warm weer?

Tijdens het werken bij warm weer, zijn er een aantal zaken waar je als werkgever én werknemer op moet letten. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk luchtige, bedekkende kleding te dragen en is het belangrijk om goed te blijven drinken en voldoende rust te nemen in de schaduw. Meer tips lees je hier.

Waar hou ik rekening mee bij werken met vorst?

Tijdens het werken bij lage temperaturen zijn er een aantal zaken waar je als werkgever én werknemer op moet letten. Zorg bijvoorbeeld voor goede persoonlijke beschermingsmiddelen en pauzeer op een verwarmde plek.

Hier kun je zelf mee aan het werk

Om goed en met plezier je werk te kunnen doen, is een goede gezondheid belangrijk. Daarom vind je hier allerlei activiteiten die je kunt oppakken om fit en gezond te blijven.

Kan het op je werk ook wel wat gezonder? Praat er dan over met je werkgever. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt. Ook je werkgever heeft er baat bij dat iedereen in goede gezondheid het werk kan doen. Een win-winsituatie dus. Mensen die gezond, vitaal en productief aan het werk zijn en blijven, is namelijk de grote uitdaging voor de toekomst. Als je Colland-premie afdraagt, kun je als werkgever zelfs kosteloos met het programma Werken aan morgen meedoen.

Waar wacht je nog op? Lees snel de tips.

Tip #1: Houding

Blijf niet te lang achtereen in een vaste houding zitten, maar wissel deze zo veel mogelijk af. Als je zit, gebruik je je beenspieren namelijk nauwelijks. Hierdoor hopen afvalstoffen zich in je benen op, wat bijdraagt aan het ontstaan van hart- en vaatziekten en diabetes. Ga daarom elk uur even van je trekker of machine af en ga een paar minuten lopen.

Als je veel en lange dagen op je machine maakt, is vooral belastend voor je rug en je ledematen. Zo zijn trillingen en schokken een belangrijke oorzaak van rugklachten. Met de juiste houding kun je die beter opvangen en doe je je rug een groot plezier. Klik op de link en je zit zo in de juiste zithouding! Zorg er zo voor dat er niets aan je stoel mankeert. Hij moet voor jou simpelweg in topconditie zijn en daar kun je hem zelfs een beetje bij helpen. Klik hiervoor op de link en neem de Checklist onderhoud chauffeursstoel door. Je weet dan snel of je er goed bij zit of dat je misschien actie moet ondernemen.

Tip #2: Werk-privé balans

Valt het werken je zwaarder dan vroeger? Geef het aan bij je leidinggevende of werkgever. Door te kijken naar de juiste mix tussen inspanning en ontspanning kun je straks weer uitgerust naar je werk en presteer je beter. En daar hebben jullie allebei plezier van. Ga er dan ook gerust eens over in gesprek.

Bedenk wat je met dit gegeven wilt doen, zodat je zo lang mogelijk vitaal kunt blijven. Andere werkzaamheden, kortere werkdagen, of is er misschien nog een andere oplossing?

Tip #3: Fijnstof en andere gevaarlijke stoffen

Fijnstof is verre van fijn. Het gaat om zeer kleine deeltjes als kwartsstof (afkomstig van zand of klei), rookgassen en endotoxinen (resten van bacteriën).

  • Ze zitten in vaste droge stof, maar ook in nevel. Je kunt ze beter niet inademen. Gebeurt dit wel, dan heeft je neus snuiten weinig zin omdat de fijnstof dan al in je longen zit.
  • Werk bij oogsten, overslag en grondbewerking daarom met de deuren dicht in een stofdichte (overdruk-)cabine. Werk zo veel mogelijk bovenwinds en indien mogelijk met een natte ondergrond. Werk je buiten de cabine? Draag dan een stoffilter of stofkap.
  • Als er stenen gezaagd moeten worden, doe dit dan altijd nat én gebruik een stofkapje (FFP3).

Is stof dan ook een gevaarlijke stof? Nou, goed is het niet. Stof bevat bijna altijd schadelijke deeltjes die nadelig zijn voor je gezondheid. Het begint vaak met onschuldige klachten zoals niezen en hoesten en kan overgaan in ernstige klachten zoals astma en benauwdheid. Wil je weten of je teveel stof op je werk binnenkrijgt, doe dan de stoftest.

Weten is vaak het halve werk. Dat geldt zeker als je werkt met gevaarlijke stoffen. Dan is het goed om te weten welke stoffen en producten (preparaten) een veiligheids- of gezondheidsrisico opleveren. Deze stoffen kunnen bij onzorgvuldig gebruik (soms zelfs in kleine hoeveelheden) schade aan mens en omgeving toebrengen. Kijk eens in het hoofdstuk “gevaarlijke stoffen” in de arbocatalogus. Neem de catalogus door en voor je het weet, ben je (weer) helemaal op de hoogte.

Tip #4: Roken

Rook je? Rook dan wat minder of nog beter, stop ermee! Je voelt je een stuk beter en bespaart jezelf en je werkgever veel geld. Als je één pakje sigaretten per dag rookt, kost dit je al gauw € 4.000,- per jaar. En € 4.700,- per jaar is wat een roker gemiddeld kost door verminderde productiviteit, meer ziekteverzuim en werkuitval.

Wil je eindelijk eens van die peuk af? Stof dan of doe het samen met collega’s. En met een individuele- of groepstraining is de kans dat het je lukt vele malen groter. Klik op de link om meer te lezen over stoppen met roken.

 

Tip #5: Beweging en gezond eten

Bewegen wordt steeds belangrijker als je ouder wordt. Regelmatig wandelen, fietsen of naar de sportschool gaan, houd je fit en gezond. Met deze online training krijg je inzicht in wat je nodig hebt om fit, vitaal en inzetbaar te blijven en ontdek je tal van goede tips en voorbeelden uit de praktijk.

Wist je trouwens dat meer dan de helft van alle loonwerkers overgewicht heeft? Veel hè? Om gezond gewicht te behouden, is gezond eten natuurlijk ook belangrijk. In drukke tijden maken we lange dagen en dan schiet gezond eten er nog weleens bij in. Een pannenkoekje hier, een snackje daar. Daarnaast denken veel mensen bij gezond eten aan quinoa of aan powerfood en dat het duurder is dan de ‘gewone’ boodschappen. Niets is minder waar. Je kunt al snel een stuk gezonder eten door eenvoudige keuzes te maken waarmee je ook nog eens goedkoper uit bent. Klik maar eens op de link en ontdek tal van tips om gezonder, veiliger en duurzamer te kiezen.

Tip #6: Praten

Nog even snel dit doen, gejaagd naar de klus, drukte thuis en op het werk, klagende klanten, loonwerkers hebben regelmatig last van stress. Je zorgen en problemen delen met anderen lucht vaak gelijk al op.

Is de werkdruk te hoog? Praat er dan over met je leidinggevende. Bespreek samen wat jullie kunnen doen om de werkdruk beheersbaar te houden.

Je kunt ook het preventiespreekuur op een Stigas-locatie bij jou in de buurt bezoeken. Alles wat je Stigas vertelt, wordt strikt vertrouwelijk behandeld. Is het bedrijf waar je werkt aangesloten bij Stigas, dan is je bezoek gratis.

Tip #7: Ontspannen

Probeer elke dag te ontspannen, ook al is dat soms moeilijk. En gun jezelf de tijd om leuke dingen te doen of ga lekker sporten. Even stoom afblazen en genieten. Het ontspant en je krijg ter weer energie van.

Inspanning? Heerlijk! Je lekker uitleven op je machine en lekker genieten van de buitenlucht en van je vrijheid. Maar denk ook aan ontspanning. En dat zit ‘m echt niet alleen in je vakantie maar zit juist in kleine dingen. Zolang je je maar ontspant. De Mooi Vak Coach helpt je graag op weg in het volgende filmpje:

Tip #8: Periodiek Medisch Onderzoek (PMO)

Laat eens een Periodiek Medisch Onderzoek (PMO) doen. Er zijn voor jou als werknemer geen kosten aan verbonden en je bent de enige die de resultaten te horen krijgt. Gewoon even checken hoe het met je gaat. Dat is niet alleen slim om te doen, maar kan ook nog leuk zijn door het samen met collega’s te doen. Vraag er naar bij jouw werkgever.

Met een preventief medisch onderzoek (PMO) kijkt een bedrijfsarts naar de relatie tussen jouw gezondheid en je werk. Het doel is om tijdig te herkennen welke gezondheidsrisico’s je werk met zich meebrengt en welke gezondheidsrisico’s je loopt met de leefstijl die je er op nahoudt. Naast onderzoek naar je gezondheid kan de arts ook activiteiten opstellen om je gezondheid te beschermen en te verbeteren als daar aanleiding voor is. Overleg eens met je werkgever of een preventief medisch onderzoek voor jou en jouw collega’s misschien iets is of lees via Stigas alvast meer informatie over PMO’s.

Tip #9: Slapen

Slapen is prettig. Met voldoende slaap voel je je vrolijker, energieker en alerter. Hoe je beter kunt slapen? Drink geen koffie of andere drankjes met cafeïne of veel suiker. Kijk een uur voor het slapen gaan ook niet meer naar een beeldscherm (tv, smartphone of tablet). Dit verstoort de aanmaak van melatonine en daar val je nu juist sneller van in slaap.

Na een goede nachtrust kun je er weer vol energie tegenaan. Ook is slapen gezond want van een langere periode slecht of weinig slapen, kun je ziek worden. Slaap is dus belangrijker dan je denkt.

Tip #10: Mentor

Met jouw vakkennis en ervaring ben je zelf ook een Mooi Vak Coach. Maar er gebruik van en zet je in als mentor van jongere collega’s. Geef ze tips, advies en help ze beter te worden. Ze zijn je er ongetwijfeld dankbaar voor.

Maak er samen werk van

Alles wat je zelf kunt doen is een hele mooie start. Maar het is vooral belangrijk dat je het op je werk met elkaar bespreekt, bijvoorbeeld tijdens een functioneringsgesprek. Heel vaak is er veel meer mogelijk dan mensen denken. Alleen moet je als werknemer of werkgever natuurlijk wel weten wat er bij elkaar speelt. We helpen je graag om goed voorbereid een functioneringsgesprek te voeren.

Aan de slag!

Daarnaast is er een uitgebreide arbocatalogus voor iedereen die werkt in de groene en agrarische sector. Het staat vol met oplossingen en aanbevelingen voor de meest voorkomende knelpunten en aandachtsgebieden in het werk. In de arbocatalogus is vastgelegd hoe je als bedrijf, werkgever en werknemer gezond en veilig kunt werken en daarmee voldoet aan de eisen die de wet stelt. Houd ‘m dus altijd binnen handbereik. Daarnaast kan ook een werkplekonderzoek een goede tool zijn om te werken aan een gezonde werkplek.