In welke fase van je loopbaan zit jij?

Lees de verhalen van jouw vakgenoten

Mooi Werk / Opleiding & Training / Werk-privé balans

Loonbedrijf A.N. van Impelen

Mooi Werk / Opleiding & Training

MACHINIST IN HART EN NIEREN

Nadenken over de toekomst

Moet je altijd blijven werken aan je toekomst, ongeacht je leeftijd? Het antwoord is ‘ja’ als je één of meerdere vragen met ‘ja’ beantwoordt. In dat geval is een goed gesprek met je werkgever of leidinggevende een goed idee! Is het antwoord ‘nee’ op alle vragen? Dan is het een goed idee om zelf eens na te denken over je toekomst in het bedrijf. Hierbij kan je werkgever je natuurlijk helpen. Bespreek dit tijdens een functioneringsgesprek met je werkgever.

Over een tijdje wil ik graag op een andere machine werken.
Ik wil doen wat die ene collega doet, maar ik heb er nog niet genoeg ervaring voor.
Ik weet wat ik kan en minder goed kan en wil graag meer met mijn sterke kanten doen.
Ik heb een cursus of opleiding op het oog, die ik graag wil volgen.
Ik weet ongeveer al wat ik over vijf jaar wil doen.
Gegeven antwoorden

Vraag en antwoord

Wat voor opleidingen kan of moet ik volgen?

Dat hangt vaak van het soort werk af wat jij en je collega’s doen.

  • Als je onder de CAO GGI werkt is de cursus ’Werken langs de weg’ verplicht (als je tenminste ook echt wel eens langs de weg aan het werk bent).
  • Als jouw bedrijf VCA-gecertificeerd is dan is voor jou een VCA-cursus ook verplicht. Door steeds meer opdrachtgevers wordt het VCA-certificaat verplicht gesteld.
  • Soms kan ook een spuitlicentie (bewijs van vakbekwaamheid voor het werken met gewasbeschermingsmiddelen) of een cursus Flora en Faunawet verplicht zijn.

Je kunt altijd met je werkgever overleggen of je een cursus mag volgen die voor jou en/of je werkgever interessant is en waardoor jij je kennis op peil houdt.

Waar vind ik een cursusgids?

De digitale cursusgids is hier te vinden. Werkgevers en werknemers uit de sector Groen, Grond en Infrastructuur kunnen deelnemen aan deze cursussen. Cumela-leden kunnen zichzelf of hun medewerkers direct aanmelden na inloggen.

Moet ik over opleidingen met mijn werkgever/werknemer in gesprek?

Het is verstandig om elk jaar met elkaar te bespreken of er cursussen zijn die je zou kunnen en/of moeten volgen. Hier vindt je tips voor werkgevers en werknemers hoe je dit kunt doen.

Wat is Stigas?

Stigas helpt werkgevers, werknemers en zelfstandigen in agrarische en groene sectoren bij veilig en gezond werken. Denk aan:

  • Wettelijk verplichte activiteiten als risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE) en preventief medisch onderzoek (PMO)
  • Voorlichtingen en trainingen over onder andere machineveiligheid, gezond bewegen tijdens het werk en hygiëne
  • Speciale programma’s als Werken aan morgen (duurzame inzetbaarheid)

Stigas adviseert dus niet over vaktechnische scholing. Kijk voor meer informatie op www.stigas.nl.

Trainingsaanbod

De ontwikkelingen in onze sector gaan snel. We zullen ons meer op de toekomst moeten richten en de kansen pakken die nieuwe technieken en ontwikkelingen ons brengen. Met de blik vooruit hebben we vijf onderwerpen geselecteerd die jou verder kunnen brengen.

Wil je als werknemer klaar zijn voor de toekomst of zie je als werkgever kansen voor één van je medewerkers? Bekijk dan de mogelijkheden en praat er met elkaar over.

Wie de koe kent, kent de klant: BEDRIJFSTRAINING RUWVOER

Hoe meer je van een koe weet, hoe beter jij je werk kunt doen. Dat is een waarheid als een koe. Want als je weet hoe je het welzijn en de gezondheid van de koe verbetert – en daarmee de melkproductie – dan kun je daar tijdens de ruwvoerwinning al rekening mee houden. Na de training weet je welke invloed je tijdens het maaien, harken, hakselen en vastrijden hebt op de uiteindelijke melkproductie. En daar is de veehouder blij mee.

Ben je werknemer? Praat er dan eens over met je werkgever.
Ben je werkgever? Ga het gesprek aan met je werknemers.

Wil je de melkproductie van je klanten stimuleren? Kijk dan hier voor meer informatie.

E-learning: Leg een bodem onder duurzamer werken: BODEM, BEMESTING EN TEELT

De bodem is onze werkvloer. Of je nu in de agrarische sector, in het groen of in het cultuurtechnisch werk zit. En aan het werken in die bodem gelden steeds meer eisen op het gebied van duurzaamheid. Wil je je bodemkennis testen en duurzaam verbeteren? Volg dan de online cursus ‘Bodem, bemesting en teelt’. In deze e-learning worden je met korte films en vragen de grondbeginselen van bodem, bemesting en teelt voor Grond, Groen en Infrastructuur uitgelegd.

De e-learning is er voor onderwijs en bedrijfsleven en thuis te volgen voor werkgevers en werknemers. Je kunt voor de e-learning inloggen met een licentie van € 25,00 die je aanvraagt via ggi@agriholland.nl.

Training: Communiceren is te leren

We communiceren elke dag met collega’s, klanten en leidinggevenden. Reden genoeg om te zorgen dat die communicatie zo duidelijk en efficiënt mogelijk verloopt. Maar weet jij hoe jouw boodschap overkomt op anderen? Bereik je wat je wil bereiken? En durf je te zeggen wat je wil zeggen? Als je hier meer over wil leren, denk dan eens aan de training ‘Communiceren is te leren‘, met al je collega’s op het bedrijf of individueel.

Hier kun je zelf mee aan het werk

De ontwikkelingen in je vak gaan hard. Zoals je in de informatie hieronder kunt zien,
kun je zelf van alles doen om bij te blijven. Het is belangrijk om dit ook met je werkgever te bespreken.
Ook hij is erbij gebaat dat jij een goede vakman blijft.

Tip #1: Praat over je ambities met je werkgever

Laat je werkgever weten wat je in dit mooie vak allemaal wilt doen en bereiken. Geef duidelijk je voorkeuren en interesses aan, dan kan hij er zo goed mogelijk rekening mee houden. Want als jij doet waar je goed in bent, heb je meer plezier in je werk en dat is weer goed voor het bedrijf. Dus niet twijfelen of je wel met je baas moet praten, gewoon doen!

Zo kun je meedenken over de kansen en ontwikkelingen in je bedrijf en wat je binnen nu en vijf jaar voor je werkgever wil betekenen. Maak voorafgaand aan jullie bespreking een lijstje met de onderwerpen waar je het over wilt hebben. Stel jezelf de volgende vragen en neem ze samen door in het gesprek:

  • Hoe kunnen mijn talenten en mogelijkheden het best worden benut?
  • Heb ik nog genoeg kennis van mijn vak?
  • Welke scholing wil ik volgen voor mijn huidige functie?
  • Welke ontwikkelingen zijn er binnen het bedrijf en hebben ze effect op mijn functie?
  • Is mijn werk nog leuk om te doen en hoe kan het (nog) leuker?
  • Waar wil ik over een paar jaar staan en wat is daarvoor nodig?
  • Wil ik een training, cursus of opleiding volgen die los staat van mijn functie, maar die wel van belang kan zijn voor het bedrijf?

Belangrijk is dat je een goed gevoel over houdt aan het gesprek. Maak samen goede afspraken over wat je wilt bereiken en schrijf ze op. Kijk hiervoor ook eens in de brochure ‘Bespreek je vak man’.

Tip #2: Plan je volgende stap(pen)

Blijf jezelf afvragen of je je werk nog leuk vindt en of je dit zo kunt volhouden tot aan je pensioen. Niet? Doe er dan wat aan en stap met je plannen naar je werkgever. Want jouw werkplezier – en dat van je collega’s samen – is de beste energie voor de ontwikkeling van zijn bedrijf. Als je jezelf blijft afvragen of je je werk nog leuk en uitdagend vindt en je je zo veel mogelijk probeert te ontwikkelen, maakt dat je vak nog leuker en mooier. Wat gaat goed? Wat kan nog beter? Blijf scherp en daag jezelf uit, ontwikkel je sterke kanten en je wordt nog beter dan je al bent.

Met praten kom je verder in dit vak, bereid daarom je functioneringsgesprek ook altijd goed voor. Zet van te voren op een rijtje welke vaardigheden je wilt ontwikkelen en wat voor actie je daarvoor in je hoofd hebt. Nog een tip: hier hebben we een Voorbeeldverslag van een functioneringsgesprek, dat helpt je al een stuk op weg. Ook staan hier voorbeeldvragen die je samen met je werkgever kunt doornemen.

Tip #3: Neem de tijd voor ontwikkeling

Je hebt een druk leven en het soms net wat te druk om er een cursus of training bij te doen. Maar tegelijkertijd heb je de leeftijd om meer verantwoordelijkheid op je te nemen. Blijf daarom kijken naar werk dat bij je talenten past en probeer je daar zo veel mogelijk in te ontwikkelen. Het maakt je werk leuker en uitdagend en daardoor kun je de drukte beter aan. Want alles wat je leuk vindt, gaat je gewoon makkelijker af.

 

Tip #4: Blijf bij man!

De ontwikkelingen gaan snel, ook in onze sector. Daarom blijft het belangrijk om je kennis en vaardigheden regelmatig bij te spijkeren. Dat geldt voor iedereen. Of je nu al heel veel ervaring hebt of als je net komt kijken. Er zijn cursussen op het gebied van veiligheid, milieu, ondernemen en communicatie. Maar ook cursussen waarmee je je vakkennis vergroot, zoals ruwvoer, aanbestedingen en bodemkunde. Ofwel, klik op de link en zoek uit welke opleiding bij je past.

 

Maak er samen werk van

Alles wat je zelf kunt doen en aan inspiratie opdoet is mooi. Maar het is vooral belangrijk dat je het op je werk met elkaar bespreekt, bijvoorbeeld tijdens een functioneringsgesprek.
Heel vaak is er veel meer mogelijk dan mensen denken. Alleen moet je als werknemer of werkgever natuurlijk wel weten wat er bij elkaar speelt.
We helpen je graag om goed voorbereid met elkaar een functioneringsgesprek te voeren. Aan de slag!