In welke fase van je loopbaan zit jij?
Hoe is jouw werk-prive balans? Doe de test
Deze test laat zien of je verhoogd risico loopt op het ontwikkelen van gezondheidsklachten en misschien wel uitval. En kijkt met name of jou werk en privé nog goed in balans is. Lees onderstaande vragen rustig door en antwoord vooral eerlijk.
Vraag en antwoord
In deeltijd werken kan in overleg met je werkgever. Soms past het niet bij de werkzaamheden die je doet, en is overleg over een andere functie de enige mogelijkheid om in deeltijd te gaan werken. Bij een deeltijd dienstverband hoort een loon in verhouding tot het deeltijdpercentage van jouw dienstverband. Ben je 60 jaar of ouder dan kun je ook minder werken door deel te nemen aan de seniorenregeling. Als je deelneemt aan de seniorenregeling (dat kan vanaf je 60e jaar) dan mag je vier dagen in de week (=80%) gaan werken tegen 90% van het loon. Dit moet natuurlijk wel in te passen zijn in de bedrijfsvoering. Overleg dit eens met je werkgever. Meer informatie hierover vind je op collandarbeidsmarkt.nl en in de cao GGI. Daarnaast kan de werknemer vanaf drie jaar voorafgaand aan zijn individuele AOW leeftijd tot zijn individuele AOW leeftijd gebruik maken van de uitgebreide regeling. De werknemer gaat 60% werken met behoud van 85% van het (oorspronkelijke) brutoloon. De pensioenopbouw vindt plaats over het nieuwe loon van de werknemer.
De cao geeft de werkgever de mogelijkheid om 50% van de gemaakte overuren te compenseren in tijd voor tijd.
Zorg dat je regelmatig je rust pakt en vakantie neemt. In de CAO Groen, Grond en Infrastructuur lees je alles over de arbeidsvoorwaarden die voor jou gelden. Kies bijvoorbeeld het zoekwoord ‘arbeidstijden’ of ‘verlof’. Of zoek via de inhoudsopgave naar het onderwerp waar je meer over wilt weten.
In de CAO Groen, Grond en Infrastructuur kun je lezen wat er allemaal voor jou is afgesproken. In de cao vind je onder meer de afspraken over arbeidstijden en of er salarisverhogingen voor je in het verschiet liggen, maar ook tal van andere afspraken die voor jou en je collega’s van belang zijn, zoals:
- Het verruimen van de periode waarbinnen overuren gecompenseerd kunnen worden.
- Hoe zit het met je vakantiedagen?
- Wanneer heb je als werknemer recht op een vrije dag
Het is verstandig om dit onderwerp bespreekbaar te maken, omdat je het fijnst werkt als er een goede balans is tussen wat het werk van je vraagt en wat je aan kan. Probeer je eigen grenzen aan te voelen en praat erover met je werkgever. Het is goed om te weten wat belangrijk voor je is zowel op je werk als thuis en dit uit te leggen aan je werkgever. Durf daarbij ook te kiezen. Wil je meer tijd voor jezelf of voor een ander? Maak dan tijd! Probeer bijvoorbeeld de zondag altijd vrij te houden door (met elkaar) je dagen goed in te plannen en daarbij voor voldoende ruimte te zorgen.
Hier vind je tips voor werkgevers en werknemers hoe je dit kunt doen.
Om zaken op te lossen, is praten met je collega of werkgever altijd een goede stap. Maar soms wil je misschien eerst met jezelf in gesprek, om te werken aan een oplossing voor één of meerdere problemen waar je mee zit. Is dat bij jou het geval? Probeer dit stappenplan ‘Oplossingsgericht denken‘ dan eens uit. In een paar heldere stappen train je jezelf in oplossingsgericht denken. En ben je zelf de beste coach die er is.
De pensioenleeftijd van BPL is 68 jaar, maar in de cao GGI eindigt de arbeidsovereenkomst op AOW-gerechtigde leeftijd. Dit is anders dan de pensioenleeftijd. Wanneer jij kunt stoppen met werken hangt af van wat jij wilt en een aantal zaken, zoals je gezondheid, het inkomen dat je nog nodig hebt, en je pensioenopbouw. Met je inlogcode kun je op www.bplpensioen.nl allerlei varianten berekenen. Door de variabelen anders in te vullen zie je direct het effect op jouw pensioenuitkering. Wil je weten wanneer je AOW krijgt? Dat kan je berekenen via de SVB, zie hiervoor: AOW-leeftijd | AOW | SVB
Stigas helpt werkgevers, werknemers en zelfstandigen in agrarische en groene sectoren bij veilig en gezond werken. De dienstverlening van Stigas is er volledig op afgestemd. Denk aan:
- Wettelijk verplichte activiteiten als risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE) en preventief medisch onderzoek (PMO)
- Voorlichtingen en trainingen over onder andere machineveiligheid, gezond bewegen tijdens het werk en hygiëne
- Speciale programma’s als Werken aan morgen (duurzame inzetbaarheid)
Hier kun je zelf mee aan de slag
Is jouw werk-privé situatie een beetje uit balans? Dan vind je hier een aantal zaken die je zelf kun doen om beter in balans te zijn. Het is wel belangrijk dat je het ook met je werkgever bespreekt. Vooral als je worstelt met zaken die betrekking hebben op je werk.
Maak er samen werk van
Alles wat je zelf kunt doen en aan inspiratie opdoet is mooi. Maar het is vooral belangrijk dat je het op je werk met elkaar bespreekt, bijvoorbeeld tijdens een functioneringsgesprek. Heel vaak is er veel meer mogelijk dan mensen denken. Alleen moet je als werknemer of werkgever natuurlijk wel weten wat er bij elkaar speelt. We helpen je graag om goed voorbereid een functioneringsgesprek te voeren.